Vragen?

Wilt je vragen, opmerkingen, complimenten, wensen of anderszins?

Het spijt me, maar vijf jaar na het afsluiten van de basiscursus statistiek ben ik gestopt met het beantwoorden van vragen.

Binnenkort zal deze site ook uit de lucht gaan.

Comments (6)

 1. Ik denk ik maak maar gebruik van uw website.
  Mijn vraag:
  Ik maak opdracht 4 van hoofdstuk 4 en ik snap niet wanneer je voor de mediaan nou die plus 1 gebruikt, in de reader op blz. 49 (onderaan) staat letterlijk: “Merk op: we delen hier simpelweg door twee. Alleen bij een beperkt aantal ‘losse’ waarnemingen werken we met het rangnummer (n+1/2)” Ik word hier niet echt wijzer van, ik zou niet weten wanneer ik het wel of niet zou moeten toepassen

  • Het ‘snijpunt’ de mediaan ligt in het midden van ‘n geordende reeks waarnemingen.
   • Bij losse waarnemingen is dit (n+1) / 2.
   • Bij frequentieverdelingen ook.
   • Bij frequentieverdelingen mét klassenindeling zijn de afzonderlijke waarnemingen opgegaan in verschillende klassen. Dan is niet meer precies te zien hoeveel waarnemingen in ‘n klasse liggen en waar ze in die klasse liggen. En ook niet welke waarneming precies in het midden ligt. Het snijpunt plaatst je dan op n/2.

 2. Hallo, ik heb ook een vraag.

  Als ik twee getallen, waarvan ik ook de standaard deviatie weet, en ik vermenigvuldig die getallen, wat is dan de standaard deviatie van het resultaat?

 3. Kan je je vraag toelichten Gerwin?
  De standaarddeviatie van twee getallen?
  En waarom zou je die vermenigvuldigen?

  • Ik bedoel voor twee reeksen heb ik voor elk het gemiddelde en de standaard deviatie berekend. Stel de ene reeks is een spanning en de andere reeks de stroom dan is het product het vermogen. Kun je dan bij die waarde ook iets zeggen over de standaard deviatie van dat product?

 4. Ik weet het niet Gerwin, heb mij nooit hierin verdiept.

  Omdat vermogen (Watt) een uitkomst is van stroom (Ampère) maal weerstand (Ohm), denk ik dat je over de reeks uitkomsten gewoon weer de standaard deviatie kunt berekenen.
  Maar vraag dit liever aan een natuurkundige.

Plaats hier uw reactie

* invullen aub.