WordPress 5

[icon class=”fai” name=”f411″]
Met de komst van WordPress versie 5.0 is het uiterlijk van het dashboard (de achterkant) veranderd. Dat is lastig voor redacteuren omdat het er nu anders uitziet dan wat iedereen gewend was. De nieuwe versie heeft meer mogelijkheden maar die zijn moeilijker te vinden. Vooral in het begin. Voorheen bestond het werkveld voor de redacteur uit een paar blokken: voor een titel, voor de tekst. En voor een aantal instelling van het document zoals de categorie, tags, discussie-instellingen en zo meer. Nu bestaat het werkveld, voorheen titel en tekst, uit allemaal afzonderlijke blokken. Er zijn verschillende types blok. Bijvoorbeeld: gewone tekst alinea, tussenkop, lijst, citaat, strofe, afbeelding, tabel, lees-meer-linkje, horizontale lijn, video en zo meer. Ieder type blok kan worden veranderd in een ander type. De meest gebruikte types zijn gewone tekst (paragraaf), afbeelding en tussenkop.

Waarom?

Het argument om met een nieuwe indeling te komen is de gebruiksvriendelijkheid. Want …
  • de opmaak van een artikel in het dashboard ziet er nu veel meer uit zoals het er (aan de voorkant) voor bezoekers uit komt te zien
  • het is makkelijker om lijsten, tabellen, formulieren, kolommen en macro’s toe te voegen
  • het plakken van teksten uit Word, GoogleDocs, Outlook en andere tekstverwerkers gaat nu nagenoeg foutloos.

Hoe nu verder?

Wie een nieuw bericht maakt, ziet een vrijwel leeg werkvlak. In de bovenbalk staan drie belangrijke icoontjes:
= nieuw blok toevoegen Er klapt een keuzemenu uit waarin alle soorten blokken te vinden zijn. Gelukkig is het bovenste menu-item “Meest gebruikt”. Met /\ en \/ zijn de menu-items in en uit te vouwen.
= toon instellingen voor het document / voor een blok Rechts van het werkvlak verschijnen twee tabbladen: • een voor instellingen van het Document: categorieën, tags enzo; en, niet onbelangrijk, “naar prullenbak verplaatsen”. • een voor het te bewerken blok: lettergrootte, achtergrondkleur e.d.

= meer opties Hier staan instellingen voor het werkvlak in het dashboard. Lekker laten staan lijkt me zo. 😉

Deze icoontjes, indeling en menu’s zullen de komende tijd aangepast worden omdat de nieuwe versie van WordPress hier en daar nog hapert.

08 oktober 2019 door KCM webredactie
Categories: WordPress

Vragen, opmerkingen?

* = verplicht veld