Cacao kan heel gezond zijn.
Chocolade bevat veel suiker en verzadigd vet. En in witte chocolade zit helemaal geen cacao. Voor de gezondheidsvoordelen van cacao kun je deze producten dus beter vermijden. De stoffen die goed voor je zijn, zitten vooral in rauwe cacao en in (heel) pure chocolade.
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart. Niet in alle (pure) chocoladerepen of cacaopoeder zitten echter evenveel flavanolen. Zeker de chocolade en cacao in de supermarkt komen niet aan het gehalte dat nodig is. Wel zijn er speciale chocoladeparels te koop met een hoog flavanolengehalte. Ook rauwe cacao heeft een hoger gehalte, omdat een deel van de flavanolen tijdens het branden verloren gaat.
Cacao is een van de beste bronnen van magnesium. In 100 gram cacaopoeder (ongezoet) zit bijna 500 mg magnesium. Natuurlijk eet niemand zoveel cacao, maar met een flinke eetlepel heb je toch al zo’n 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Magnesium is belangrijk voor spierherstel en botgezondheid. Naast magnesium is cacao ook rijk aan ijzer, fosfor, kalium en zink. Zink is betrokken bij de ontwikkeling van weefsels in het lichaam, de opbouw van eiwitten en het immuunsysteem. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en om energie te produceren.
In cacao zitten veel voedingsvezels. 10 gram ongezoete cacaopoeder bevat maar liefst 3,4 gram vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede spijsvertering en je voelt je langer verzadigd na het eten. Ook verminderen voedingsvezels de kans op hart- en vaatziekten.
Cacao bevat kleine hoeveelheden tryptofaan en fenylalanine. Dit zijn aminozuren die onder andere betrokken zijn bij het ervaren van geluk. Het lichaam kan fenylalanine niet zelf aanmaken. Het is onder andere nodig voor de aanmaak van dopamine en adrenaline. Dopamine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd: na de aanmaak van dopamine voel je je blij. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat bijdraagt aan een goed humeur.
bron: https://www.wandel.nl/wandelgezondheid/cacao-een-gezond-recept-voor-elk-seizoen/