Spring naar inhoud

Mindfulness

Uit de Volkskrant:

Mindfulness is een stressreductietechniek, het is in de westerse wereld groot geworden door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij is de leider van de beweging, en ontwikkelde het Mindfulness Based Stress Reduction- programma, dat populair werd over de hele wereld, en vaste onderdelen kent als kauwen op een rozijn en de bodyscan. Kabat-Zinn heeft aan de universiteit van Massachussets veel onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van mindfulness, hij stripte de oefeningen van elke vorm van ethische of spirituele betekenis. Zijn MBSR-programma wordt overal op de wereld gevolgd. Het idee daarbij is om door oefeningen aandachtig in het heden te raken, en gedachten los te laten.

Begrijp mij (Ronald Purser) niet verkeerd: ik denk dat mindfulness goed kan helpen tegen burn-outklachten, en ik ontken niet dat sommige mensen profijt hebben van meditatie en aandachtstraining. .... Volgens mij is het beter is om de oorzaak van stress aan te pakken. Wat ik veel zie, is dat mensen hun emoties niet onderzoeken, maar ze onderdrukken met ontspanningsoefeningen. Ik noem dat spirituele vermijding.
Die mensen zijn er niet bij gebaat om heel mindful een rozijn op te eten, zij hebben behoefte aan politieke en sociale verandering.

Purser ging niet alleen naar een cursus, hij bezocht ook mindfulnessconferenties, las stapels wetenschappelijke literatuur en sprak met experts. Zijn soms ronduit cynische bevindingen vatte hij samen in McMindfulness: How Mindfulness Became the New Capitalist Spirituality dat begin deze zomer uitkwam in de Verenigde Staten.
Mindfulness, zo stelt Purser, is een neoliberale ontspanningsmethode die mensen passief en gedwee maakt. Purser staat in dit oordeel niet alleen: de afgelopen jaren kwamen verschillende kritische boeken uit met titels als Mindlessness - The Corruption of Mindfulness in a Culture of Narcissism (2016) en The Mindful Elite - Mobilizing from the Inside Out (2018).


Beter trillen

Via Henk Franssen (live stream): hoe een hogere trilling in je leven toe te laten.

  • Ik breng dingen in die je niet hoeft te geloven. Blijf vooral jezelf trouw, vind jouw eigen waarheid.
  • Wij komen uit het licht, nog terug te vinden in ons hogere zelf. Er zijn ook lichtwezens, zoals beschermengelen, die je begeleiden. Gebruik dit licht, en de begeleiding voor je eigen pad.
  • Universele wet:
    1/ Dit licht komt in actie wanneer je daarnaar vraagt.
    2/ Deze bron komt in actie als jij dat zelf ook doet. Ga zelf aan de slag voor wat je écht wil, gevraagde hulp komt.
  • Ga voor het hoogste goed voor jezelf én alle betrokkenen (voor de mensheid). Geef je lichtbron de opdracht tot (zelf invullen).
    Voldoet jouw keuze aan waarheid, gezondheid, schoonheid, geluk en licht. Geeft het jouw energie? Dan is het goed voor alle betrokkenen.
  • Ervaringen uitwisselen
    • Elke keer als je over het beste in jezelf spreekt, groei je.
    • Geloof er in en handel daar naar.
    • Contact met de natuur = makkelijk in contact komen met de lichtenergie
    • Geef je verbinding met de lichtenergie een persoonlijke vorm. Verbind je met een boom bijvoorbeeld, of iets anders uit de natuur.
    • Mushrooms, als hulpmiddel, laat je de eenheid van de universele energie geven. Of de flow van het tekenen, of muziek maken. Daarna kan je die ook zonder hulpmiddelen ervaren.
  • Wissel ervaringen met anderen die ook zo bezig is. Zonder je met elkaar te bemoeien. Luisteren vult.

::

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *