Spring naar inhoud

Helende voeding

Verzameling informatie over gezonde en ongezonde voeding met betrekking tot de vermindering van kanker.

Alle aanvullende informatie is welkom! Zo vermelden veel bronnen geen gegevens over een dosering.
Graag de bronvermelding toevoegen.
Reageren kan onderaan deze pagina.

Helend

Bessen
Vooral bosbessen (Europese blauwe bes) bevatten ursolinezuur en ze kunnen het gebruikelijke mechanisme van cellen om apoptose te ondergaan (dood van de cel) uitschakelen.

Bron: Budwig-center.com


Groene thee
Green tea contains generous amounts of EGCG (epigallocatechin-3-gallate). It is believed that EGCG suppresses tumor growth associated with several tissues in the body, such as the prostate, bladder, intestines, liver, pancreas, lungs, and oral cavity.
It has been discovered that EGCG binds to a protein receptor, 67LR, inhibiting metastasis by preventing angiogenesis responsible for cancer cell migration.
Green tea also induces apoptosis supporting the destruction of cancer cells.

Bron: Budwig-center.com


Kurkuma
In klinische onderzoeken is aangetoond dat curcumine de verspreiding van kankercellen remt. Deze omvatten borst-, baarmoeder-, eierstok-, nier-, blaas-, nier-, hersen-, leukemie-, colorectaal-, lever-, pancreas-, long- en non-Hodgkin-lymfoom.
ISALA ziekenhuis: niet gebruiken tijdens een chemokuur want dat stoort!

Bron: Budwig-center.com.


Luteoline
Je hebt waarschijnlijk nog nooit van luteoline gehoord. Maar elke keer dat u van groene paprika’s, kamille thee en selderij geniet, neemt u luteoline in. Deze flavonoïde helpt de longen, lever en hartweefsel te beschermen tegen ontstekingen en helpt beschermen tegen de degeneratieve effecten van kankeractiviteit.

Bron: Budwig-center.com.


Oregano
Oregano heeft ook een royale hoeveelheid ursolinezuur. Dus ga je gang en geniet van oregano-thee, vooral als je lijdt aan een lage bloeddruk (houd er echter rekening mee dat als je lijdt aan hoge bloeddruk, oregano-thee moet worden vermeden). hielp bij de behandeling van alvleesklier-, baarmoederhals-, long-, colon-, huid- en borstkanker.

Bron: Budwig-center.com


Vitamine D3
Volgens studies remt vitamine de “de tumorgroei en -ontwikkeling op effectieve wijze, inclusief de uitzaaiingen ervan geassocieerd met prostaatkanker, colorectale kanker, borstkanker en melanoom.
Vitamine D3 bevat cholecalciferol, een stof waar het lichaam vitamine D van maakt.

Bron: Budwig-center.com.

Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus UMC: “Als je wekelijks drie keer een kwartier met je gezicht en je handen in de zon komt, krijg je al genoeg vitamine D binnen.”
(Volkskrant 22-05-2017)


Quercetinen
Deze stof, een flavonoïde, is een natuurlijke super-antioxidant die de natuurlijke ontgiftingsroutes van het lichaam stimuleert en ze vertoont natuurlijke eigenschappen tegen kanker. Komt voor in rode uien.

Bron: Budwig-center.com.


Sulforafaan
Sulforafaan, gevonden in bloemkool, broccoli, spruitjes en boerenkool, helpt de verspreiding van milt-, colon-, prostaat-, maag- en borstkanker te voorkomen. Het helpt ook om ontstekingen te verminderen en stimuleert de natuurlijke ontgiftingsroutes van het lichaam om gifstoffen te verwijderen en de immuunrespons te ondersteunen.

Bron: Budwig-center.com.


Walnoten
Tekst komt ….Twijfelachtig

Champions
Champions kunnen de hoeveelheid PSA verkleinen.

Bronnen:

 • https://clinicalnews.org/2021/03/20/white-button-mushrooms-could-slow-progression-of-prostate-cancer/
 • https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04519879.


Beter van niet

Suiker
Kankercellen voeden zich met suiker.Diëten

Budwig dieet
Het Budwig dieet ontneemt kankercellen de mogelijkheid tot leven.
Want het gaat verzuring in het lichaam tegen.
Het dieet 1s opgebouwd uit een kombinatie van goede voedingsstoffen: Omega3, D3, eiwitten, probiotica en verse groenten en fruit.

Dr. Johanna Budwig is een Duitse wetenschapster die leefde van 1909 tot 2003. Ze was apothekeres en biochemicus. Ze werkte aan het onderzoek van Nobelprijswinnaar Otto Warburg (1883-1970) dat ging over kanker en celademhaling.

Volgens Warburg onderscheiden kankercellen zich van normale cellen in hun ontoereikende zuurstofwerking: gewone gezonde cellen veranderen in kankercellen als ze geen zuurstof meer krijgen, dus als ze geen adem kunnen halen.

In 1949 slaagt Johanna Budwig er als eerste in om vetten te analyseren en verschillende vetzuren te onderscheiden. Ze ontdekt dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan zorgen voor de celademhaling. Het blijkt de ontbrekende schakel te zijn in het onderzoek van Warburg. Ze ontdekt tevens dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met eiwitten (zwavelhoudende aminozuren ). Zodra zij dit inziet begint ze met de ontwikkeling van een dieet en voedingsvoorschriften om kanker te genezen. Ze ontwerpt een recept voor een olie-eiwitpapje.
Nu is dit recept, in het Nederlands, bekend onder de naam Budwigpapje.

Sandra Olson – Beknopte richtlijnen van het Budwig-dieet
Deze informatie komt, via Sandra, uit de boeken van Dr. Budwig.
U hoeft niet al het voedsel op deze lijst te consumeren.

 1. Begin de ochtend is zuurkoolsap, bij voorkeur rauw en zelfgemaakt. Rauwe onverwarmde zuurkool bevat enzymen, probiotica en vitamines die het spijsverteringssysteem helpen voedsel te verteren en de immuniteit te verbeteren. De meeste zuurkool die in winkels wordt verkocht, is gepasteuriseerd, verwarmd, en voedingsstoffen zijn beschadigd. Dat helpt niet zoveel.
  We hebben een video op onze site die laat zien hoe je zelf zuurkoolsap kunt maken.
 2. Voor het ontbijt: groene (kruiden) thee.
 3. Ontbijt met Budwigpap:
  + 6 eetlepels hüttenkäse of magere kwark. Andere zuivelproducten missen het gezwavelde eiwit en bieden niet de volledige gezondheidsvoordelen.
  + 3 eetlepels. melk indien nodig voor het verdunnen, voeg toe ná het mengen
  + 2 eetlepels lijnzaad, versgemalen,
  + 3 eetlepels lijnzaadolie,
  + voeg vers fruit, vruchtensap, rauwe noten en/of 1 theelepel rauwe honing toe.
  Kies daarna, als je honger hebt, volkorenbrood, rauwe groenten en 28,3495231 gr. (1 oz) kwaliteitskaas: Edam, Gouda, Emmentaler, Sbrinz of Camembert.
 4. 11-uurtje met Zelfgemaakte groentensap,
  gemaakt van wortel of bieten met citoen of appel of andere groenten.
  Wortel- en bietensap zijn belangrijke kankerbestrijders.
 5. Zonlicht
  10 tot 20 min. rond het middaguur, zonder beschermende lotion, zonnebril en zo; hoe meer kale huid hoe beter. Geef de aanmaak van vitamine D de nodige tijd.
 6. Vóór de lunch
  + een klein glas Bubbeltjeswijn, Champagne, of vruchtensap
  + mét 1 eetlepel (vers)gemalen lijnzaad.
  De bubbeltjes, koolzuur, helpt bij de opname van de zaden.
 7. Lunch
  rauwkostsalade of groenteschotel met Budwig-dressing.
  Als je nog steeds honger hebt, gekookte of gestoomde groenten, granen en bonen, linzen of aardappelen. (meer recepten, tegen betaling, op budwig-videos.com)
 8. Lunch toetje – een 2e portie Budwigpap
  zie punt 3 hierboven.
 9. 4 uurtje
  + puur vruchtensap, zelfgemaakt of uit de winkel (100-230 ml. = 3 tot 8 oz)
  + 1 eetlepel versgemalen lijnzaad.
 10. Ontspanning
  Meditatie om de geest te ontspannen, EFT (Emotional Freedom Technique) om het denken te veranderen en/of andere technieken die stress verminderen.
  Chronische stress kan erg schadelijk zijn.
  (Op de site staan video’s voor ontspanningsmethoden voor leden van deze site.)
 11. Eind van de middag
  + Papaya- of annanassap (100-230 ml. = 3 tot 8 oz)
  + 1 eetlepel versgemalen lijnzaad.
 12. Avondeten (vroeg)
  + Gekookte granen en edelgistvlokken; zoals Red Mill Nutritional Yeast met B12 of granen met groenten met oleolux, edelgistvlokken en kruiden.
  + Groenten zoals spinazie, asperges, broccoli en kool voegen kankerbestrijdende voeding toe. Granen voorgesteld door Dr. Budwig: zilvervliesrijst, boekweit, gierst en haver.
 13. Avond
  Eventueel 1 glas rode wijn.
  Op tijd naar bed, liefst vóór 22:00 uur.

VERMIJD chemicaliën, conserveermiddelen, schadelijke vetten, vlees / gevogelte / eieren / vis, suiker, suikervervangers, sterk bewerkte voedingsmiddelen, de meeste supplementen, ozonbehandelingen, tandheelkundige infecties en gebruik indien mogelijk geen medicijnen (onder de zorg van een arts).

De meeste mensen hebben geen ELDI-oliën nodig, die Dr. Budwig voornamelijk heeft gemaakt voor patiënten die te zwak zijn om te eten. Deze oliën worden in Duitsland verkocht. Ze worden op de huid gewreven of indien nodig als klysma gebruikt.
(Sommige mensen maken thuis een versie van ELDI-olie door 75% lijnzaadolie te mengen met 25% tarwekiemolie om het te helpen bewaren.)

Bronnen:Leeg
ook nog leeg


~ ~ ~

 

BRONNEN

Nederlands voedingsstoffenbestand (NEVO)
Zoek in een voedingsmiddelengroep zoals groenten, fruit, melk, water of wijn. En kies dan uit de besproken producten.