Spring naar inhoud

Conditietraining

Twee dingen: inspanning én ontspanning.

In dierexperimenteel onderzoek is gevonden dat bepaalde genen in het DNA, de zogenaamde tumor-suppressiegenen, die tumorgroei kunnen remmen, geactiveerd kunnen worden door lichamelijke activiteit. Daarnaast wordt het proces van celdood van tumorcellen gestimuleerd door die genen. Het effect van die processen die door lichamelijke activiteit worden gestimuleerd is dat tumorgroei wordt afgeremd. Ofschoon dit proces bij de mens nog niet is vastgesteld, is het zeer wel denkbaar dat dit ook bij de mens het geval is.

Fysieke activiteit kan ook een positief effect hebben op het immuunsysteem. Bepaalde cellen van het immuunsysteem die een rol spelen bij het aanvallen van tumorcellen, worden door inspanning geactiveerd. In vergelijking met andere soorten kanker lijkt fysieke activiteit wel de kans op prostaatkanker iets te verlagen, maar het effect is minder groot dan bij andere kankersoorten als darm-, borst- en maagkanker. Overgewicht geeft op zich ook een verhoogd risico op verschillende soorten kanker. Lichamelijke activiteit kan de kans op overgewicht verminderen en daardoor ook het risico op het ontwikkelen van kanker.

Bij genoemde dierexperimenten is gevonden dat lichamelijke activiteit ervoor kan zorgen dat de bloedvaten in tumoren van betere kwaliteit zijn, waardoor uitzaaiing van kankercellen via bloedvaten kan worden beperkt. Aan de andere kant kunnen bij behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie door betere doorbloeding alle tumorcellen beter worden bereikt, waardoor de effectiviteit van de behandeling kan worden verhoogd.

Bronnen:

  • https://www.kanker.nl/discussiegroepen/42-sport-bewegen-en-fysiek-herstel-bij-kanker

Inspanning

Wandelen, altijd goed.

Anders: ochtendgym (tv)

Oefeningen uit Isalaboekje

Zie https://www.isala.nl/patientenfolders/5514-fysiek-fit-bij-kanker/

Ontspanning

Praat over de ziekte en behandelingen, dat lucht op. En geeft anderen begrip voor de veranderende situatie.

Rust voor lichaam en geest: ontspannende activiteiten, film, yoga, meditatie.

Fijne dingen doen: muziek, zingen, tekenen etc.

::

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *