Bijgewerkt op 22 januari 2019 door Erik Kwak.

 Queen Mothers cake

Traditioneel werd in Engeland op ‘Mothering Sunday’ – halfvasten –
de moeder ontlast van haar taken en namen andere familieleden het bereiden van de maaltijd over. Verward de dag niet met moederdag!!
In Norfolk, Herefordshire en Shropshire werd Simnel-cake gebakken.
Maar elders wordt de cake vooral met Pasen gebakken.
De cake is het favoriete recept van de koningin-moeder en heet daarom ook wel The Queen Mothers cake.
Men bakt het om het te verkopen en het geld aan een goed doel te schenken.

Ingrediënten

125 g fijngehakte gedroogde dadels
1 theelepel soda-bicarbonaat
250 ml kokend water
175 g suiker
60 g boter
175 g meel (gezeefd)
60 g walnoten
1 geklopt ei
1 theelepel vanille essence
½ theelepel zout

 

Bereiden

Meng de soda-bicarbonaat met de dadelstukjes en voeg het kokende water toe.
Laat het weken.
Leg in een lage, ronde of rechthoekige, vorm aluminiumfolie tot over de randen.
Meng de overige ingrediënten met de dadels in het water en roer goed.
Bak het geheel op 180 °C in ca. 35 minuten.

 

Voor het glazuur:
Meng 5 eetlepels suiker met 2 eetlepels boter en 2 eetlepels room.
Verwarm dit in een steelpannetje en kook het 3 minuten.
Giet het over de cake als die uit de vorm is en strooi daarop de nog wat fijngehakte walnoten.