Bijgewerkt op 13 november 2018 door Charlotte Kwak.

Er zijn verschillende tradities ontstaan als herinnering aan de laatste maaltijd die Jezus met zijn leerlingen gebruikte. Zo organiseerde men bijvoorbeeld een maaltijd voor 12 mannen waarbij verse boter op tafel stond. Het gebruik van boter was namelijk in de vasten verboden. Vaak deelde men op Witte Donderdag broden of koeken uit aan de armen. Die werden dan apostelbrokken genoemd.

Een kruidensoep, met verse kruiden uit de natuur en tuin,  werd ook vaak bereid en op deze dag gegeten als voorbereiding op Pasen. Van de verschillende kruiden ging een reinigende werking uit om het kwaad te verdrijven.
Deze soep wordt ook wel apostelsoep genoemd.

 

 

Ingrediënten

90 g boter
8 lente-uitjes, grof gesneden
100 g bloem
1 l melk
1 l groente-of visbouillon
1 l crème fraîche
4 handjes kervel
2 bosjes peterselie
2 handjes zevenkruiden-blad of mengsel van andere kruiden zoals hondsdraf, kraailook, aslook, selderij, zuring, salie, look-zonder-look, tuinmelde, vogelmuur.
8 sneetjes brood
peper en zout naar smaak

Bereiden

Smelt de boter in een soeppan. Bak hierin de stukje lente-uit op een laag vuur.
Strooi de bloem erover en roer tot een papje. Voeg dan stap voor stap al roerend de bouillon toe en daarna de melk.
Laat  5 minuten koken. Roer daarna de crème fraîche erbij en de kruiden en kook nog een halve minuut door. Voeg eventueel naar smaak zout en peper toe.
Leg in elk bord een snee brood en schep de soep daarover heen, of serveer het brood loos in brokken.