Bijgewerkt op 24 april 2011 door Erik Kwak.

Ze liggen alweer in de supermarkt: stollen voor Pasen. Terwijl de stol vanouds het gebakerde Kind Jezus symboliseert. Nu ja, de smaak is toch hetzelfde, ook van de meer authenthieke Paasslof die je soms nog wel eens kunt kopen.
Zo niet in grootmoeders tijd. Toen kreeg de grootste klant de grootste slof cadeau:
geel gekleurd met saffraan, als vrolijk teken van de Opstanding.
Buitengewoon feestelijk want wittebrood alleen al was geweldig vergeleken
met het dagelijkse roggebrood.
Groningse bakkers maakten er nog meer van. Zij vulden het paasbrood
met lichtgekleurde rozijnen en walnoten.

Ingrediënten

Deeg:
500 g broodbloem
14 g instant gist
2 ½ – 3 dl lauwe melk
1 theelepel gemalen kaneel
half pakje fijngewreven saffraan
50 g witte basterdsuiker
50 g zachte boter
1 eierdooier
4 afgestreken theelepels zout

Vulling:
300 g gele rozijnen
100 g gepelde walnoten
bloem om te bestuiven
bakpapier
boter

 

Bereiden

• Bloem in een kom. Kuiltje maken, gist erin met 1 theelepel suiker. Los roeren met wat van de lauwe melk, beetje bloem erover. Afdekken met een vochtige doek en 15 minuten laten opbruisen.
• De rest van de melk laten trekken met kaneel en saffraan. Zeven door een fijn geweven doek.
• De lauwe melk, de suiker, de boter en de dooier in de kom doen. Door elkaar werken, dan pas het zout erbij strooien. Kwartier kneden om een elastisch deeg te krijgen. Afdekken met vochtige doek, 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
• Rozijnen wassen en 10 minuten wellen in water dat net niet kookt. De noten in een sterke plastic zak stoppen en er een paar keer met de deegrol op slaan. Dan rond schudden in vergiet zodat de kleine schilfers eruit vliegen.
• Oven verwarmen tot 200 °C. De vulling gelijkmatig door het deeg kneden. Het deeg uitdrukken tot een ronde plak op een bebloemd werkvlak. Met de minst gevulde kant boven een zo hoog mogelijke bol maken. Op een bakplaat met bakpapier leggen, onder de vochtige doek kwartier na-rijzen.
• 35 minuten bakken op de onderste richel, het laatste kwartier met een stuk alufolie erover.
Direct na het bakken met boter bestrijken.

Kan heel goed worden ingevroren.
Nachtje in verpakking ontdooien op kamertemperatuur.


 

Bron en copyright Janny de Moor