Bijgewerkt op 12 januari 2015 door Charlotte Kwak.

 

Afsluiten en opnieuw beginnen

Op oudejaarsdag worden volgens traditie dunne wafeltjes gebakken in een wafelijzer: ‘kniepertjes’.  Ze zijn genoemd naar het samenknijpen van het wafelijzer.
Ze worden plat geserveerd om symbolisch aan te geven dat het oude jaar geen verrassingen meer heeft.

In een nieuw jaar liggen mogelijkheden besloten voor een goed leven dat bloeit en vruchten afwerpt. Die mogelijkheden zijn vaak nog niet zichtbaar, de  wafels zijn nog opgerold, maar verborgen in de toekomst.
Je wenst elkaar toe dat het leven goed zal zijn, niet zuur.

Ontrollen
De eeuwen door hebben mensen rond het nieuwe jaar die wensen ook in gebak vorm gegeven. Nieuwjaarsrolletjes zijn daar een voorbeeld van. Door het bakken van opgerolde wafels verwijst men naar het goede leven dat zich het komende jaar mag ‘ontrollen’. Tegenwoordig worden ze vaak met slagroom volgespoten als verwijzing naar dat goede, zoete leven.

Als je er voor kiest om het `zout der aarde’ te zijn, kun je er ook kaas-room inspuiten….

 

Ingrediënten:

0,8 dl lauwe melk
600 g bloem
250 g boter
250 gr (bruine) basterdsuiker
500 g suiker
25 g anijszaad of anijsblokjes
2 eieren, losgeklopt
snuf zout

slagroom of kaas-room
-gelijke hoeveelheden geraspte kaas door gesmolten boter mengen

Bereiding

Boter verwarmen en luchtig roeren met de suiker en anijs.
De losgeklopte eieren er doorheen mixen. Bloem met zout erdoor spatelen.
Vet het wafelijzer in. Schep het beslag op het wafelijzer en druk het deeg plat.
Bak aan beide kanten bruin. Leg de nog zachte wafeltjes op tafel en
rol ze om de steel van een houten lepel op. Spuit er vlak voor het serveren
slagroom of kaas-room in.

 

 

Bron: 
Hemelse spijzen ,
Tini Brugge en Gert Vos –
Lannoo/Ten Have 2004