Bijgewerkt op 13 november 2018 door Charlotte Kwak.

In  Engeland en de Verenigde Staten en in andere Engels sprekende landen, is het inmiddels een traditie om een hartvormige cake te bakken voor iemand die je bewondert of lief hebt.

Geliefd is een cake met cacao met daarop een afwerklaag met roomkaas of slagroom dat een rode kleur krijgt  door bietenpoeder, een natuurlijke kleurstof, of een andere rode kleurstof. 

Het is, inmiddels niet alleen in Engeland en de Verenigde Staten, ook in Nederland gewoonte geworden om rond 14 februari vriendschap en genegenheid te delen met een gebaar van liefde. Dat gebaar kan ook  ‘als liefde door de maag’  gaan.
Vandaar hierbij een recept voor een cake in de vorm van een Valentijns-hart.

Symboliek:  zoet, hart, trouw en rood.

Zoet is een beeld van goede ervaringen. Dat is in de bijbel honing.
Suiker, van bijvoorbeeld suikerriet of suikerbiet, bestond nog niet.

Vriendschap is een goede ervaring van trouw om je heen:
het hart van een ander omringen met warmte en levensruimte.
Delen smaakt zoet.

Als je geen bakvorm hebt in de vorm van een hart:
– maak dan eventueel een ronde cake, knip een hart uit papier en gebruik het als sjabloon om de taart met poedersuiker te bestrooien.
– of maak rond de cake een hart-vorm, bijvoorbeeld met takken van de rode kornoelje of met klimopblad.

Klimop staat voor: trouw
altijd groen en vol leven, het hecht zich, zoekt het licht, samen met een ander, maar verstikt de ander niet.

Rood: de kleur van het hart, de geest van liefde. Je kunt natuurlijk ook uit rood papier een hartvorm knippen en daar de cake op presenteren.

 

 

Ingrediënten

 

250 g boter
250 g suiker
400 g zelfrijzend bakmeel
6 eieren
2 eetlepels karwij-of komijnzaad
eventueel wat melk

 

Bereiding

Klop de gesmolten boter met de suiker tot het zacht en romig is. Voeg om en om een ei en een zesde deel van het meel toe. Klop tot een mooi, glad beslag. Schep als laatste de zaden door het beslag. Als het beslag wat te dik is, voeg dan wat melk toe. Giet het beslag in een liefst hartvormige bakvorm.  Sluit de bodem eventueel van te voren af met aluminium.
Bak de cake ca. 75 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven.

Eventueel met chocolade glazuur …
Maak een chocolade- glazuur door 100 g pure fair-trade chocolade al roerend te smelten met 50 ml slagroom. Laat afkoelen.
Warm een tweede keer al roerend op, dan gaat het mooi glanzen, laat afkoelen tot
‘vla-dikte’ en giet het dan over de cake.
Je kunt er ook een hart-vorm van gieten.

 

Recept:
Tini Bugge en Gert Vos
Hemelse Spijzen,  een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis