Bijgewerkt op 18 juli 2011 door Charlotte Kwak.

De zonnebloem kreeg in 2022 extra bekendheid als nationale bloem van van Oekraïne en werd tot een symbool van verzet tegen de Russische invasie en solidariteit met het Oekraïense volk.
Oekraïne is wereldwijd de grootste teler van zonnebloemen, gevolgd door Rusland. Wat voor Nederland de tulp is, is de zonnebloem voor de Oekraïne. Het is de nationale bloem van het land en diepgeworteld in lokale tradities.
Zo diep zelfs dat bijvoorbeeld tijdens de vastenperiode in de orthodoxe kerk koken met olijfolie niet is toegestaan, maar het gebruik van zonnebloemolie kan voor veel gelovigen dan weer wel.
De bloem duikt ook op als motief in traditionele klederdracht en bij religieuze feesten.
De bloemen dragen een droom met zich mee. De droom van vrede, recht en gerechtigheid waarover de Bijbel spreekt.
Tekst: Ria Stolk

 

Ingrediënten
voor ca. 20 -25 koeken:

125 g zonnebloempitten
75 g pure chocolade (reep)
100 g boter
150 g suiker
125 g bloem
1 losgeklopt ei
1 theelepel kaneel
snuf zout

 

Bereiden

Houd een klein deel van de zonnebloempitten achter voor de garnering.
Maal de rest van de pitten fijn in de keukenmachine tot ze op grof broodkruim lijken.

Smelt boter en chocolade op een laag vuur in een pannetje.
Roer de suiker en de kaneel er doorheen tot ze opgelost zijn.
Meng de bloem en het zout door de gemalen zonnepitten.
Voeg het chocolade mengsel toe en kneed het

geheel tot een deeg.
Maak hiervan een rol van ca. 5 cm. en leg die een half uur in de koelkast.
Snijd dan ca. 1 cm dikke plakken van de rol.
Druk aan de bovenkant als garnering nog wat pitten.
Bestrijk ze met een geklopt ei.
Bak de koekjes ca. 20 minuten in een op 175 ºC voorverwarmde oven.

 

Recept:
Gert Vos, Hemelse Spijzen