Bijgewerkt op 4 januari 2020 door Charlotte Kwak.

Vredesweek

Vrede zoeken….. onder meer in Syrië.
De vele vluchtelingen van oorlogsgeweld getuigen daarvan.

Vrede delen: dat kan ook door samen te eten.  In het kookboek Made in Holland, dat dit jaar verscheen,  staan verhalen en recepten van vluchtelingen die in Nederland vrede en vrijheid vonden.

Hier een passend  Syrisch recept uit het Arabisch Kookboek van Janny de Moor met kleuren en ingrediënten die aan vrede herinneren.

Symboliek wit en rood

Moehammara heet deze saus, dat betekent “rood gemaakt”.
Rood is de kleur van de liefde, maar ook een herinnering aan bloed dat vergoten is.

Serveer de saus op een wit bord en gebruik een wit tafelkleed. Wit is de kleur van overgave en vrede. Denk aan de witte vredesduif.

Noten en olijfolie

September, de tijd van de notenoogst breekt aan. Walnoten zijn al vele eeuwen een belangrijke voedselbron zowel in Europa als in het Midden-Oosten.

Olijfolie en olijven zijn producten van de olijfboom, de vredesboom bij uitstek in vele culturen en religies. In de bijbel verwijst een duif met een groen olijftakje in zijn bek, daarnaar. Ook bij de aankondiging van de geboorte van de vredesvorst aan Maria wordt de engel soms afgebeeld met een olijftak .

Syrische notensaus

De saus kan als dipsaus worden gebruikt, bijvoorbeeld met aubergine of als saus bij een visgerecht. 

Ingrediënten
 voor 2 dl

25 g droog pita-brood
75 g gepelde walnoten
100 g rode paprika zonder zaad
1 rode peper (zonder pitjes minder heet)
1-2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemalen piment
zout

Voor de garnering:
Rode paprika, handje walnoten en peterselie.

 

Bereiden

Verkruimel het brood en meng het met de fijngemalen noten. Voeg de paprika en peper toe en meng tot moes in een blender.

Klop de olijfolie en het citroensap erdoor. Breng op smaak met de kruiderij en zout en eventueel wat water om een soepele dikke saus te krijgen.

De saus op een platte witte schotel uitsmeren. Leg de dun geschaafde paprika langs de rand en strooi op de saus stukjes walnoten en fijn geknipte peterselie.

 

 

 

Bron:  Arabisch Kookboek, authentieke recepten van Marokko tot Oman,
Janny de Moor,
Het Spectrum, 2007.
Met dank aan Janny de Moor.
Ter inspiratie-recept
Tekst en foto’s: Tini Brugge