Bijgewerkt op 7 januari 2022 door Charlotte Kwak.

Smaak van verwondering en liefde?

 

‘Wek onze lof en dankbaarheid voor elk wezen dat Gij geschapen hebt.
Geef ons de genade ons innig één te voelen met al wat bestaat’
– Paus Franciscus  in de encycliek : Laudato-si nr.246 –

 

Wereldmilieudag 5 juni, is een initiatief van de Verenigde Naties, om de zorg voor  de aarde, al haar bewoners en hun toekomst niet te vergeten.

Misschien begint die zorg en de liefde voor de aarde met verwondering over al het moois om ons heen: het kleine zaadje dat uitgroeit tot een bloemkool.

Genieten van klaprozen of margrieten, wiegend in de wind.
Stilte gevuld met vogelzang bij de dageraad of de kleuren aan de avondhemel. Verwondering over dieren en hun zorg voor hun jongen of een klein kind dat je met grote ogen aankijkt.

Liefde voor een ander die inslaat als een vlam in de pan.


Symboliek

In het Bijbelboek Hooglied worden allerlei geurige kruiden, specerijen en fruit genoemd om de geliefde te prijzen, bijvoorbeeld:

Als het rood van een granaatappel fonkelt je lach (4 vers 3)
Je lippen druipen van honing, melk en honing proef ik onder je tong (4 vers 11)
Aan jou ontspringt een boomgaard vol graantappels, met een overvloed van vruchten(…)nardus en saffraan, kalmoes en kaneel (4 vers 13)

In dit dessert kun je aan aantal van deze Bijbelse ingrediënten gebruiken.

 

 

Ingrediënten

1,5 l melk
8 eetlepels honing
12 draadjes saffraan
2 kaneelstokjes
6 eetlepels custardpoeder
granaatappel siroop (grenadine) of rode jam
400 ml yoghurt
cake

 

 

Bereiden

Breng de melk met honing, saffraan en kaneelstokjes aan de kook en laat 10 minuten trekken. Verwijder de kaneelstokjes daarna. Maak de custardpoeder aan met wat melk of water tot een glad papje en voeg dit roerend bij de kokende melk, al roerend tot het bindt.

Vul een hoog glas met:

-laagje cake met granaatappelsiroop,
-kruidige vla, cake met granaatappelsiroop of rode jam
-laagje yoghurt
-laagje cake met grenadine of rode jam
Herhaal de volgorde tot het glas vol is.

 

 

Bron: naar een recept van Gert  Vos in Hemelse spijzen,
een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis.
Lannoo/Ten Have , 2004