Bijgewerkt op 15 februari 2019 door Charlotte Kwak.

De bollen worden ook wel luilakbollen genoemd omdat ze op de zaterdag voor Pinksteren –Luilak- worden gemaakt.

Ingrediënten

Voor ca. 12 bollen

250  g bloem
1 zakje gist
3,5 dl melk
5 eetlepels suiker
60 g boter
150 g rozijnen
snuf zout
eventueel ¼ theelepel kaneel

Bereiding

Verwarm de melk handwarm, Voeg de gist met een eetlepel suiker toe. Meng de bloem met zout  en suiker in een kom (eventueel met kaneel).
Als de gist schuimt, voeg dan het gistmengsel toe.
Smelt de boter en giet door het bloemmengsel. Kneed een paar minuten van klef tot soepel deeg. Plaats het afgedekt op een warme plek en laat het 45 minuten staan.
Spatel de rozijnen ervoor  en laat opnieuw 45 minuten rijzen.
Vet een springvorm van ongeveer 24 cm in met een lik boter en schep er een klein beetje bloem op. Schud totdat de bloem  als een dun laagje  op de boter ligt. Kieper de overtollige bloem eruit. Maak 10-12 bolletjes die je bijna tegen elkaar zet. Bak die in een voorverwarmde oven op 200 graden ca. 20-25 minuten.

 

Bron: naar een recept van Vanessa van Koppen uit: Zalig Zoet/ Forte  Uitgevers Baarn / Simplifylife Averbode, 2015