Bijgewerkt op 15 juni 2016 door Charlotte Kwak.

Symboliek  

Zuivel en wit

Een land van melk en honing… wellicht heeft deze gedachte bij de oogst van de eerste vruchten  meegespeeld om met  het Joodse Pinksterfeest geen vlees, maar  zuivelproducten te eten. De melkproductie van koeien, schapen en geiten komt in deze periode goed op gang.  Er kon dus kaas gemaakt worden van de melk.

Melk is feestelijk wit!

Als zuivelproduct is gekozen voor mozzarella, maar het kan ook kwark of feta of andere jonge, witte kaas zijn.

Zeven en rood

In de christelijke traditie is het beeld van de Geest gevangen in 7 gaven van de Geest: wijsheid, verstand, raad, kracht, godsvrucht, wetenschap en ontzag.

De kleur rood, de kleur van het vuur en het hart, is de kleur van de Geest geworden. Daarom is het de liturgische kleur voor Pinksteren.

Radijsjes zijn eerstelingen uit de koude grond en rood.
Er is in dit recept gekozen voor zeven rode radijsjes als garnering van de salade.

Ingrediënten 

3 bosjes radijs
– eventueel aangevuld met 2 zachte meiraapjes
3 bollen mozzarella – uitgelekt 3* 125 g 
bosje platte peterselie
1 ui of een paar groene stengels van bos-of lente-uitje – of bieslook
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
peper en zout naar behoefte

 

Bereiding

Snijd de radijsjes en eventueel de meiraapjes in dunne plakjes of kleine stukjes of rasp ze. Houd 7 radijsjes achter.
Snijd mozzarella in kleine brokjes.
Meng de fijn gesneden ui of bieslook en peterselie met olijfolie en azijn, met de stukjes radijs en eventueel meiraap. Schep daar doorheen de mozzarella.
Voeg zout en peper naar behoefte toe. Garneer met 7 radijsjes .

 

 

Recept naar een idee uit:
Minibijbel Joodse Keuken – traditionele recepten uit de Joodse keuken
Marlene Spier