Bijgewerkt op 9 september 2015 door Erik Kwak.

Voor de feestdag van St. Rochus op 16 augustus

Rochus wordt overal ter wereld aangeroepen bij ziekte. Maar nergens is hij zo populair als in Italië. Veel Italiaanse steden en dorpen organiseren nog altijd festivals ter ere van San Rocco, met een processie en muziekoptredens en natuurlijk vuurwerk. In Supino duurt de processie voor San Rocco twee nachten. Men hangt dan een rochusring, ciambelle op zijn italiaans, om de linkerhand van San Rocco en geeft de hond er een in de bek. Na afloop van de processie is het feestelijk ciambelles eten met wijn. Vroeger werden ze uitgedeeld aan de armen, maar tegenwoordig mag iedereen mee-eten en is er een collecte voor een goed doel.

Ingrediënten
Rochusringen-xvoor 10 stuks

 

500 gram bloem
1 theelepel zout
4 theelepels anijszaad
20 gram verse gist
260-280 ml lauw water
50 gram gesmolten en afgekoelde boter
eventueel 30 gram kristalsuiker

 

Bereiden

Los de gist op in wat water, laat 15 minuten rusten.
Meng meel, zout, suiker en anijszaad.
Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter hierbij.
Kneed een soepel deeg. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en snijd lange stroken van 40 bij 4 cm. Draai deze stroken tot een ring en sluit de deegeinden aan elkaar.
Leg de ringen op een ingevette bakplaat en laat ze, afgedekt met folie, 30 minuten rijzen.

Breng een pan met water aan de kook en kook de ringen in zachtjes kokend water tot ze gaan drijven en bol staan.Dit duurt 1 – 1½ minuut.
Schep de ringen uit het water en leg ze op bakpapier.
Haal ze naar keuze door sesam- of maanzaad of bestrijk ze met ei voor een mooie glans.

Verwarm de oven voor op 250°C.
Bak de ringen in 8-10 minuten mooi bruin.
Eet de ringen besmeerd met roomboter.

 

 

Recept: Zalig gebakken, Berne media, 2015
Verhalen, recepten en tradities uit de hele wereld van Driekoningen tot Sinterklaas.
Marian Geurtsen en Bep Willers-van Oostwaard