Bijgewerkt op 4 oktober 2013 door Charlotte Kwak.

Ingrediënten

Let op!
Veganisten gebruiken pasta zonder eieren

800 g à 1 kg. pasta naar smaak
8 eetlepels olijfolie
2 uien
4 teentjes knoflook
2 aubergines
2 courgettes
2 pakken gezeefde tomaten/passata à 400 ml.
200 g ontpitte gedroogde pruimen
6 eetlepels oud broodkruim/paneermeel
– of een stuk oud brood
1 eetlepel gedroogde tijm of -(fijngemalen) rozemarijn
Zout en peper

Eventueel:

Voeg nog wat wortel, bleekselderij en/of venkel toe
2 borrelglaasjes marsala of witte wijn
1 schepje suiker
2 blaadjes laurier

 

Bereiden

Gebruik een grote diepe (hapjes)pan.
Snijd de groente in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Snipper de uien fijn en fruit ze met 4 el. olie zachtjes in de pan. Voeg dan de groente toe en roer af en toe om, laat even smoren. Knijp de knoflook fijn en voeg die ook toe. Giet er dan eventueel de drank doorheen, de blaadjes laurier en voeg de gezeefde tomaten toe.

Snijd de pruimen in kleine stukje en voeg ze ook toe. Laat lekker op een zacht vuurtje sudderen met het deksel op de pan op een kiertje.
Breng water aan de kook eventueel met wat zout naar smaak, en doe de pasta erin.
Laat de pasta koken volgens instructies.

Als je nog geen broodkruim hebt, maal dan nu het oude brood, of rasp het gewoon (dat gaat heel goed met oud stokbrood).
Dan giet je de overige 4 el. olijfolie in een koekenpan, zet je de pan op een middelhoog vuur en voegt het broodkruim/paneermeel toe, met de kruiden en flink wat peper en zout. Deze ‘Parmigiano dei poveri’ zoals ze dit in Italië noemen, ofwel armelui’s Parmezaan, kan redelijk wat zout hebben hebben, omdat het Parmezaanse kaas vervangt.
Na een paar minuten omscheppen, zal het broodkruim goudbruin zijn. Zet het vuur uit.

De pasta zal nu wel bijna klaar zijn. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en serveer meteen met de saus en de Parmigiano dei Poveri.

 

Tip: de saus kan van te voren worden gemaakt. Je kunt de saus ook rustig een dag (en nacht) met het deksel op de pan op het aanrecht laten staan als er geen koude plek voor is, er zit immers geen vlees in, geen melkproducten en geen eieren.

 

 

 

Recept:
Met dank aan Vanessa van Koppen