Bijgewerkt op 1 april 2020 door Charlotte Kwak.

Bijbelse bonen

Zomertijd is bonentijd: tuinbonen, doperwten, sperziebonen, boterboontjes, snijbonen, kapucijners,  en kievitsbonen staan in onze moestuin te pronken. Het zijn allemaal peulvruchten. Bonen bevatten eiwitten en zijn daarom goede vleesvervangers. Minder vlees is beter voor het milieu. Groene landbouwbedrijven verbouwen meer en meer veldboontjes om dure sojabonen te vermijden. Dat scheelt ook weer in het kappen van regenwoud.

 

Al in de tijd van de Bijbel waren bonen een belangrijke voedselbron, met name linzen en kikkererwten – 2 Samuël 17 vers 28 en 29 en Ezechiël.
groene erwten en bruine bonen waren al bekend toen het Joodse volk in Egypte verbleef.

 

Ingrediënten
gebruik 2 schalen

500 gr vers gedopte tuinbonen of kikkererwten
– bij gebruik uit blik eerst laten uitlekken
500 gr vers gedopte doperwtjes
300 gr gemengde sla
2 grote geitenkaasjes = ong 150 gr
1 bosje bonenkruid = vier eetlepels gedroogd kruid
6 eetlpels olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 flinke theelepels mosterd
2 theelepels honing
peper en zout naar behoefte

 

Bereiden

Kook de tuinbonen en doperwten in een paar minuten gaar. Giet ze af en laat ze met koud water schrikken.
Maak de dressing door olie, azijn, mosterd en honing met elkaar te vermengen.
Maak de schalen op met de gemengde sla en de dressing, bonen en erwten. Strooi daaroverheen de verbrokkelde geitenkaas en het bonenkruid.

 

 

Bron
Naar een recept van Vanessa van Koppen
De Rijke wereld van Kloostertuinen,
Tini Brugge & Vanessa van Koppen
KOK 2016