Bijgewerkt op 8 januari 2011 door Charlotte Kwak.

Tapas wordt vaak gebruikt als borrelhapjes bij kerstmis en nieuwjaar.
Ook bij andere feesten in de winter zijn zij een smakelijke aanvulling.

Ingrediënten

 

5 el olijfolie
2 teentjes knoflook
300 gram fijn gesneden boerenkool
100 gram zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel kappertjes
4 ansjovisfilets blikje 46 g
-vis mag je zelf kiezen, kan ook tonijn of zalm zijn
klein beetje peper

 

Bereiding

Verhit 2 eetlepels olijfolie en een wok pan en fruit de knoflook heel zachtjes aan.
Schep de boerenkool erdoor en laat de groene al omscheppend slinken.
Voeg 3 eetlepels water toe, laat de boerenkool 2-3 minuten beetgaar worden
en het vocht weer verdampen. Laat de boerenkool iets afkoelen.
Schep de boerenkool over in de keukenmachine. Voeg de olijven, de kappertjes en de reepjes vis toe en meng alles tot een grove tapenade waarin nog stukjes olijf zichtbaar zijn. Doe dit,  door de keukenmachine steeds kort, met onderbreking te laten draaien.
Roer 3 eetlepels olijfolie door de boerenkooltapenade en breng hem pittig op smaak met peper. Laat de tapenade minstens een uur staan zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Smeer de boerenkooltapas bijvoorbeeld op stokbrood of crackers als borrel hapje

 

 

Recept:
Br. Rangel,
minderbroeder franciscaan