Bijgewerkt op 7 augustus 2019 door Charlotte Kwak.

Volg het leven! 

Na Pinksteren: zoals de leerlingen van Jezus op weg gaan, vertrouwend op de Geest  van leven en liefde. Een geest die inspireert tot navolging van een spoor dat naar het goede leven leidt. “Kies  voor het  leven” werd de Israëlieten voorgehouden op hun tocht door de woestijn -Deuteronomium 30 vers 19.

Op 5 juni is Wereldmilieu-dag en op 8 juni Wereldoceanen-dag.

Bron van leven
Op 24 juni, zes maanden voor de geboorte-viering van Jezus, is het feest van  Johannes de Doper, St. Jan. Hij doopte een ieder in de Jordaan op zoek naar het leven in verbondenheid met God, de aarde en anderen. De Jordaan is de grensrivier tussen woestijn en vruchtbaar land. Daarom een recept met water als basis. Een soep als verwijzing naar water als bron van leven en de zorg voor het water in rivieren en oceanen.

Groen
Een soep met de kleur groen, een beeld van verbondenheid met het leven van en op aarde.

Amandel
Met amandelmeel wordt de soep gebonden. Amandelen verwijzen in de Bijbel naar hoop. Het zijn de eerste bomen die na de winter bloeien, je wakker maken, hoop wekken op een  goed leven op aarde, als in een groen paradijs??

Pelgrimeren
Elke stap in die richting is het begin van een weg…

 

Ingrediënten 

800  g  grof gehakte sla,  andijvie, spinazie of sla
300 g groene prei

4 eetlepels boter
2 l g bouillon (blokjes)
8 eetlepels verse groene kruiden, fijn gehakt  – bijvoorbeeld bieslook, bos-ui, kervel, dragon
250 g amandelmeel
peper en zout
eventueel snuf nootmuskaat
scheutje room

 

Bereiden

Roerbak in de boter de gehakte groenten en voeg daar 1 liter bouillon bij. Laat kort garen. Voeg daarna het amandelmeel toe en rest van de bouillon. Laat nog even zachtjes koken. Maak af met peper, zout en eventueel nootmuskaat naar smaak.

Strooi op het laatste de verse kruiden door de soep en schenk een scheutje room op het bord of in de kom.

 

 

recept: claris  Beatrijs Corveleyn uit het boek Clara’s Bron,
recepten voor eenvoudig leven en (h) eerlijk koken. Berne Media, 2017.
Tekst: Tini Brugge