Bijgewerkt op 21 april 2020 door Charlotte Kwak.

Een gemakkelijk en feestelijk gerecht waarin bitter, zoet, zout en zurig tot een tot een vrede- vreugde- en smaakvolle combinatie komen.

Ingrediënten

voor de salade:

witlof een middelgroot stronkje pp
beetje veldsla
een rijpe Doyenne peer
2 mandarijnen
Stukje brie of blauwschimmel kaas naar voorkeur
wat walnoten en amandelen
handje rozijnen – desgewenst laten wellen
paar olijven

voor dressing:

zure room,
mayonaise,
mosterd,
honing of siroop,
melk,
zout en peper

Bereiden

Salade
Verwijder de buitenste bladen van de witlof en snij de stronkjes overdwars in smalle plakken. Doe dit in een platte slaschaal. Hussel er wat toefjes veldsla doorheen. Schil de peer, snij hem in achten en vervolgens in kleine partjes. Haal de schil van de mandarijnen, maak de partjes los en snij ze dwars door. Verdeel het fruit over de salade en schep het gedeeltelijk door. Snij de kaas in kleine stukjes. Hak de noten een beetje. Verdeel noten, kaas en rozijnen over de schaal.

Dressing
Schep in een kommetje zure room, mayonaise, mosterd en honing/siroop, met wat zout en peper en klop deze door elkaar. Voeg melk bij om een mooi vloeiende dressing te maken. Giet deze over de salade. Een paar olijven maken het gerecht mooi af.

 

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine